La UB i el seu Màster en Homeopatia

Avui estava disposat a escriure sobre el procés de cerca i sol·licitud de doctorats, i sobre alguns consells que m’han resultat molt útils. Escric en passat perquè a mig matí he vist un tweet d’en Josep Mainat que m’ha fet perdre el fil del que tenia en ment i m’ha portat a escriure sobre homeopatia. Sí, amics i amigues, heu llegit bé el tweet: la Universitat de Barcelona, considerada la primera o tercera millor universitat del país, ofereix (o oferia) un Màster en Homeopatia.

Master Homeopatia UB IL3

Faig un ús optimista del passat perquè quan he intentat llegir la descripció sencera del programa, m’he trobat amb què la pàgina web del ‘Màster’ havia deixat de funcionar (potser ha fet efecte i s’ho estan replantejant?). No han trigat ni 24 hores des del tweet, tot i que ja fa 5 mesos que Adrián Gómez va llançar una petició a Change.org per recollir firmes contra aquest Pseudomáster. I és que dir que ‘La homeopatía es una disciplina médica que persigue el objetivo de sanar de la forma más inocua y eficaz posible’ és senzillament desinformar els ciutadans de forma deliberada. Mira si n’és, d’innòcua, que no en té cap, d’efecte. Si voleu informar-vos sobre la homeopatia (el que hi ha darrera i la seva història, no el que us volen vendre) podeu visitar la web http://queeslahomeopatia.com/.

M’agradaria creure que la UB ofereix el ‘Màster’ per fer calaix: 6.940 euros per alumne per, atenció, assistir a classe un divendres i un dissabte al mes, durant ni més ni menys que dos anys. Dic m’agradaria creure perquè sinó és pels diners no entenc que estigui avalat per l’IL3-Universitat de Barcelona, cosa que implica que algú amb prou poder per decidir si un programa educatiu tira endavant o no s’ha mirat el programa docent i n’ha donat el vist-i-plau. I tant de bo sigui pels diners, ja que l’alternativa és que aquesta gent a càrrec de la formació universitària del futur del nostre país dóna suport a aquest tipus de teràpies alternatives que fan que molta gent, incloent Steve Jobs, abandonin o posposin tractaments mèdics que els poden curar per tractar-se amb dilucions de sucre i altres parafernàlies.

El pitjor de tot és que ja ha passat abans. I més d’un cop. I és que ja fa uns quants anys que aquest Pseudomáster ve i va, com han anat denunciant Fernando Frías i altra gent implicada al portal Naukas (vegeu, per exemple, els articles a Naukas el 2010 i 2011). I per si fos poc, això no és tot. El que trobo preocupant, i us hauria de preocupar, és que ja hi ha hagut una altra petició a Change.org demanant la retirada d’aquest mateix ‘Màster’ (vegeu-la aquí). I és de fa dos anys! I encara més (sí, sí, encara més): el rector de la UB d’ara fa dos anys i a qui anava adreçada aquesta petició és l’actual rector de la Universitat, i a qui també va adreçada l’actual petició. I ho és des de 2008! Any en què, casualment, també s’oferia el Máster en Medicina Homeopàtica.

Però la UB no és reincident només amb aquest ‘Màster’, sinó amb el tema de la homeopatia en general, ja que actualment està impartint un Postgrau propi en ‘Homeopatia per a farmacèutics’. 30 crèdits, a distància, pel mòdic preu de 2.370 euros amb pràctiques en empreses que t’ofereixen la oportunitat de ‘Rebre formació en homeopatia i adquirir els fonaments teòrics i pràctics necessaris per exercir l’activitat professional amb la màxima qualitat i eficiència’. I està dirigit per, atenció, la mateixa persona que dirigia el ja famós ‘Màster’ (tal i com es pot llegir a la ja tancada petició de Change.org).

Homeopatia farmaceutics UB

En fi, crec que és millor que ho deixi aquí, que el cap em comença a donar voltes i tot fa pudor de socarrim. Tan sols espero que el fet que la web del Pseudomáster hagi deixat d’estar disponible sigui indicador de que s’ho estan repensant i de que faran mans i mànigues per tal que aquests Postgraus en Pseudociència passin a formar part del passat i la UB netegi la seva imatge. Però, per si de cas, no us confieu i afegiu el vostre granet de sorra: firmeu la petició!

Petició per retirar el Màster en Medicina Homeopàtica de la UB

I de regal, un acudit (que si fos homeopàtic, no faria riure a ningú).

chiste Homeopatía

 

Per saber-ne més:

 


Actualitzat el 02/03/2016:

En un breu comunicat l’IL3-UB informa que suprimeix ‘per falta de base científica’ el Màster en Medicina Homeopàtica i el Postgrau en homeopatia per a Farmacèutics amb efectes del curs 2016-2017 després de que el Sistema d’Acreditació Mèdica del Ministeri i les Comunitats Autònomes hagi retirat l’acreditació dels cursos d’homeopatia.

 

Leave your comment here

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.